Zonnemarie Haarlem

 
De huisvriend van Bertram Koeleman

31 oktober 2013

Bertram Koeleman schreef een boek dat direct na het uitkomen een sensatie verwekte in literair Nederland met als titel De Huisvriend.

Ik schafte het aan en begon direct met lezen. Rond pagina 112, het was ongemerkt zomaar anderhalf uur later geworden, besefte ik dat ik het een razend interessant en spannend boek vond. Misschien omdat het thema heel bizar is (bewaken/verzorgen van kluizenaar) maar zijn schrijfstijl heeft daar beslist ook mee te maken. Hij schrijft namelijk geen woord teveel en doet niet aan uitgebreide beschrijvingen van situaties. Aan de andere kant biedt hij veel levensechte details waardoor ik me eerder toeschouwer dan lezer voelde. En wat voor mij het belangrijkste is: na lezing kreeg ik direct inspiratie om zelf weer eens een geheimzinnig verhaal te schrijven. Daarom is dit voor mij een heel dierbaar boek!

Uitgegeven bij Atlas Contact, een belangrijke literaire uitgeverij met een breed en veelzijdig fond, met zowel (Nederlandse en vertaalde) fictie als non-fictie (zoals filosofie, psychologie en natuur. m mogelijk lezerspubliek. De geschiedenis van Atlas Contact gaat terug tot 1887 – de oprichtingsdatum van uitgeverij L.J. Veen.

Uitgeverij L.J. Veen werd in 1887 opgericht door Lambertus Jacobus Veen (1863-1919) en verkreeg bekendheid door het uitgeven van het werk van Louis Couperus en Stijn Streuvels. Men   maakte gebruik van destijds moderne verkooptechnieken zoals reclame-acties en promotie-uitgaven, en vroeg bekende kunstenaars voor de vormgeving, zoals Johan Braakensiek, Richard Roland Holst en Jan Toorop. De boekbanden van Louis Couperus zijn beroemd gebleven. Doordat de correspondentie en de boekhouding van het bedrijf grotendeels bewaard is gebleven is te zien hoeveel tijd en geld Veen in de relaties met zijn schrijvers investeerde.

De uitgeverij fuseerde in 2012 met drie andere uitgeverijen tot Atlas Contact, dat deel uitmaakt van het uitgeefconcern VBK (Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep). Onder de naam 'L.J. Veen' worden er binnen Atlas Contact nog steeds uitgaven gedaan. Het fonds omvat een groot aantal literaire klassieken, waaronder het werk van Louis Couperus, Gustave Flaubert en Charles Dickens en ook eigentijdse Nederlandse fictie en non-fictie van schrijvers als Nicolet Steemers, Joost Prinsen en Frank Ketelaar alsmede literaire sportschrijvers als Bert Wagendorp, Hugo Borst, en Bert Hiddema.

.